Motorne kosilnice

Zelenic in vrtov že dolgo ne obdelujemo ročno, temveč se poslužujemo izdelkov, ki jih ponuja sodobna tehnologija. To so razni motorni izdelki, posebej uporabne so seveda kosilnice, ki bistveno olajšajo košnjo trave in vzdrževanje izgleda in zdravja zelenice. Profesionalci so bodo opremili z naprednimi napravami s tega področja, je pa izbire kar nekaj.

Klasične motorne kosilnice so tiste, ki imajo motor na notranje izgorevanje, torej zahtevajo določeno tekoče gorivo. Večinoma gre za bencin ali mešanico bencina in olja. Prednost je v tem, da so takšne kosilnice lahko precej zmogljive in glede na svoje zmogljivosti tudi poceni, so pa z bencinskimi motorji prisotne tudi nekatere sitnosti, ki jih profesionalni uporabniki seveda ne marajo. Že rokovanje z gorivi ni prijetno, bencinski motorji so umazani in glasni, ne pozabimo na izpušne pline. Za nameček je treba takšno kosilnico redno čistiti, vzdrževati in servisirati. Seveda se takšne motorne kosilnice vseeno pogosto uporabljajo, saj so poceni in dovolj učinkovite pri svojem delu. Alternativo predstavljajo električne oziroma akumulatorske kosilnice, ki odpravljajo večino pomanjkljivosti bencinskih, a so znatno dražje.

Za profesionalne uporabnike pa pridejo v poštev tudi sedežne kosilnice oziroma vrtni traktorji. Takšna naprava je recimo Husqvarna TC 139, ki je sicer med vstopnimi modeli, a že meji na srednji razred in tako odgovarja potrebam širokega spektra uporabnikov. Husqvarna TC 139 je kot nalašč za tiste uporabnike, ki želijo preizkusiti in izkoristiti vse prednosti takšne naprave. Bistveno poenostavi delo na večjih površinah, predvsem pa omogoča vsestransko delo hkrati s košenjem trave. Idealna izbira za profesionalne vrtnarje, ki imajo na zunanjih površinah še veliko dodatnega dela. Tako kot Husqvarna TC 139 te prednosti ponujajo tudi drugi vrtni traktorji. V primerjavi z običajnimi kosilnicami so te naprave bistveno bolj zmogljive, v mnogih primerih pa tudi relativno varčnejše in prijaznejše do okolja.