Šola jahanja za otroke, začetnike in izkušene jahače

Šola jahanja 1Šola jahanja poteka skozi celo leto. Izvajamo različne tečaje jahanja, ki so prilagojeni znanju jahačev. Učenje glede na želje posameznika lahko poteka individualno ali v manjših skupinah. Urnik jahanja pa po predhodnem dogovoru z inštruktorjem popolnoma prilagodimo vašim željam. Članstvo v konjeniškem klubu pa prinaša dodatne ugodnosti in popuste.

Tečaji jahanja ne temeljijo zgolj na učenju jahalnih veščin, temveč tudi na pravilnem pristopu do konja. Če želimo s konjem delati, mu moramo zaupati in ga razumeti. Tako tekom učnih ur spoznavamo tudi konjev karakter, njegovo naravo in način razmišljanja. Le tako lahko z njim vzpostavimo prijateljsko vez in postanemo del njegovega sveta, del njegove črede.

Tako druženje s konjem postane veliko lepše, zabavnejše, predvsem pa tudi varnejše.

Prednosti

Jahanje in delo s konji ima ogromno prednosti, katerih se ljudje ponavadi ne zavedajo oziroma o njih niti ne razmišljajo. Težko je našteti vse, zato izpostavljamo nam najpomembnejše:

  • Že prvi pristopi do konja (čiščenje, krtačenje, vodenje konja na povodcu) zahtevajo veliko mero potrpežljivosti, nežnosti in koncentracije, saj konj vedno začuti, če z mislimi nismo z njim.
  • Z jahanjem ohranjamo kondicijo in tako skrbimo za svoje zdravje.
  • Na konju pridobivamo ravnotežje in izboljšujemo koordinacijo gibov. Ne samo,da moramo sedeti vzravnano, poskrbeti moramo za pravilno gibanje vsake roke, vsake noge in hrbta. Tako utrjujemo vse mišice svojega telesa in izboljšujemo telesno držo.

Preberite tudi kratek članek, ki ga je napisala psihoterapevtka: Otroci in konji

Tečaji jahanja

Začetni tečaj jahanja

Začetni tečaj navadno zajema 10 ur jahanja. Celotno število ur pa je seveda odvisno tudi od posameznika, saj znanje vsak pridobiva različno hitro in utrjuje na drugačen način. Še najbolj pomembno pa je, da pridobi zaupanje vase, predvsem pa v konja.

Tečaj jahanja se začne z delom na tleh, in sicer najprej naučimo čistih osnov, od pravilnega pristopa do konja, čiščenje konja, uzdanje in sedlanje. Nato pa preidemo na delo na konju, kjer se naučimo pravilnega seda, gibanja v koraku in kasu ter pravilnega vodenja konja.

Nadaljevalni tečaj jahanja

Nadaljevalni tečaj jahanja je namenjen utrjevanju in nadgrajevanju pridobljenih osnov jahanja. Ko posameznik obvlada konja v koraku in kasu, preidemo na učenje galopa. Ko pa obvlada vse hode konja in pridobi potrebno znanje, pa se odpravimo tudi na teren, kjer se začne novo poglavje učenja jahanja. Posameznik se nauči pravilnega vodenja konja v naravi in v prometu, kar je ključnega pomena tudi za varnost tako posameznika kot konja.

Dresura in preskakovanje ovirŠola jahanja 4

Za izkušene jahače in vse, ki želijo svoje znanje nadgrajevati in si morda želijo v prihodnosti tudi tekmovati, pa nudimo učenje osnov dresurnega jahanja in preskakovanja ovir. Tekom učnih ur pa pridobivajo tudi znanje o tekmovalnem športu in pravilih posamezne discipline jahanja.

Izpiti in licence

Za vse, ki želijo svoje znanje tudi uradno potrditi, pa v konjeniškem klubu organiziramo opravljanje izpitov in licenc. Tako pri nas lahko pridobite naziv JAHAČ 1 in JAHAČ 2.

Šola jahanja 3

 

Tisti, ki pa bi se radi podali tudi v svet tekmovalnega konjeniškega športa pa lahko pridobijo tudi tekmovalno licenco za preskakovanje ovir in dresurno jahanje.

Jahalni tečaji med počitnicami

Tudi med letošnjimi počitnicami smo se odločili za  počitniške  jahalne tečaje. Vabimo vas, da se prijavite. Na tečaju se otroci naučijo poleg jahanja, tudi  skrbeti za konja, ga osedlati, obenem pa spoznajo značaj konja in njegovo naravo. Cena je zelo ugodna  in sicer 40 Eur za 4 obiske po dve uri.

Prijave na jahalne tečaje potekajo skozi cele počitnice in sicer vsak:

Ponedeljek od  08:30 do 10:30  ure

torek od 18:00 do 20:00 ure

četrtek od 16:00 do 18:00 ure

petek od 18:00 do 20:00 ure

sobota od 08.00 do 10:00 ure.

 

Prijave so možne preko email naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , telefona 041 675 482 Tanja  ali osebno na našem hipodromu v Lescah.

Vabljeni,da se nam pridružite.

 

Ponovno vpisujemo

Otroke stare od 8 do 13 let ponovno vpisujemo v začetni tečaj jahač začetnik in jahač 1!

Ponovno vpisujemo v začetni tečaj

 

Terapija s konji 2013

Predstavnikom lokelnih skupnosti smo predstavili terapijo s konji

Gre za novost v našem programu, namenjeno pred vsem ljudem, ki imajo težave v socialnih stikih, motnje čustvovanja, težave v komunikaciji, slabo samopodobo in neustrezne načine za spoprijemanje s stresom ali specifične učne in vedenjske motnje. Takšnih je žal zaradi vse večjih pritiskov sodobnega časa tudi pri nas vedno več.

Predstavljena terapija je vzbudila veliko zanimanja med udeleženci prireditve, med katerimi sta bila tudi radovljiški župan Ciril Globočnik in državni svetnik Stevo Ščavničar.

Terapija s konji 2013